Blueberry and white chocolate cake

Ljus tårtbotten
Se recept HÄR!
Vit chokladmousse
200 gram vit choklad (gärna marabou!)
3,5 dl vispgrädde
Blåbärssylt
Blåbärsmousse
200 gram frysta blåbär
1 halv lime
1 dl socker
0,5 dl vatten
3 gelatinblad
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
150 gram philadelphia
Marängsmörkräm
5 äggvitor
3 dl socker
275 gram smör
2 tsk vaniljsocker
Blå hushållsfärg
Garnering
Blåbär
Noblesse
Jordgubbsströssel
Silverkulor
Så här gör du vit chokladmousse: Bryt chokladen i bitar, och häll i dem i en kastrull tillsammans med grädde. Sjud på svag värme tills all choklad har smält. Rör om ordentligt hela tiden så inte chokladen bränns. Ställ i kylskåpet i minst 6 timmar, gärna över natten. Vispa sedan upp som vanlig grädde.
Så här gör du blåbärsmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten, minst 5 minuter. Koka upp blåbären tillsammans med socker och vanillinsocker. Pressa i den halva limen. Ta av från plattan när det har kokat i 2 minuter och sila av den. Släng resterna av blåbären och använd dig av saften.. Krama ur gelatinen och vispa in dom i saften, låt svalna i kylskåpet i 1-2 timmar. Vispa upp grädden sålänge så den blir fast, vispa även upp philadelphian i en till bunke så den blir smidig. När blåbärskompotten är klar - häll den över philadelphian under vispning så det blandas väl, häll tillsist i grädden. Låt den stå i kylskåpet i minst 2 timmar till innan den används till tårtan.
Så här gör du marängsmörkräm: Ta fram smöret och skär det i kuber så de hinner bli rumstemperade tills de ska användas. Separera äggulan och äggvitan och tillsätt äggvitan (äggulan ska alltså kastas!) i en bunke som tål värme. Blanda i socker och vaniljsocker och ställ skålen över ett vattenbad. Det är viktigt att skålen inte nuddar vattnet. Vispa på hög hastighet tills temperaturen visar 60 grader. (ca 10-15 minuter). Marängen kommer expandera under tiden och det är därför bra om man har en större bunke. Häll över marängen i en ny bunke och vispa på medelhög hastighet (7 av 10 har jag) tills bunkens nedre del är fingervarm, detta tar ca 5-10 minuter. Sänk hastigheten till medellåg (4 av 10 fungerar bra) och tillsätt en smörkub åt gången. En bra tumregel är att lägga i nästa när det gått 20 sekunder. När allt smör är i marängen ska det vispas ytterligare 5 minuter så den blir sådär härligt fluffig. Till sist tillsätts hushållsfärgen, blanda väl. Klart!
Så här monterar du tårtan: Skär bottnarna i 3 delar. "bottendelen" brukar jag köra som lock då denna är mest slät, så ett bra knep är att tänka upp-och-ner när man monterar. Plasta in en springform med plastfolie, gärna med massa överskott då tårtan ska kläs in i slutet. Lägg locket på botten av springformen, fyll det första lagret tunt med blåbärssylt, häll blåbärsmoussen direkt över. Lägg över "mitten-botten" och häll på nästa fyllning, vitchoklad mousse, på med sista botten. Plasta in tårtan och ställ i kyl 1 timme.
