Strawberry and lime cake

Efter en veckas semester så kliar det i fingrarna att göra en tårta till jobbet så idag fick det bli projekt exprementera. Jag har som tur är väldigt fikaglada kollegor så de tackar inte direkt nej när det serveras imorgon. Nackdelen med dessa tårtor är väl att det tar sånn tid, det är inte bara och slänga ihop tyvärr men det är sååå värt det, Mmm!
 
 
Jordgubbsmousse
250 gram jordubbar
0,5 dl vatten
1 msk socker
3 gelatinblad
2 dl grädde
1 tsk vanillinsocker
1/2 lime
evt. 2 msk marsanpulver
 
Mjukglasskräm
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
1 tsk vanillinsocker
3 dl grädde
 
Marängsmörkräm
4 äggvitor
2,25 dl socker
250 gram smör 
1 tsk röd hushållsfärg
 
Chokladganaché
1 dl grädde
100 gram mörk blockchoklad
en klick smör
 
Garnering
1 st lime
Färska jordgubbar
 
Så här gör du jordgubbsmoussen: Koka upp jordgubbarna (går bra med frysta) tillsammans med vattnet och sockret tills dom mjuknat upp, ca 10 minuter. Kör med en stavmixer för att få bort dom sista bitarna. Blötlägg gelatinbladen under tiden i kallt vatten, ca 5 minuter. Tag av jordgubbsåsen från plattan och vispa i de urkramade gelatinbladen. Pressa ner saften ur den halva limen i såsen och ställ den i kyl i minst 4 timmar så den blir tjock.Vispa upp grädden ganska hårt tillsammans med vanillinsockret och blanda sedan ner den kylda jordgubbsåsen i grädden. Blanda väl så att det blir en jämn mousse. Är moussen inte tillräckligt tjock kan man tillsätta 2 msk marsanpulver och ha den i kylen en halvtimme till innan den ska bres på tårtan.
 
Så här gör du mjukglasskrämen: Blanda mjölk och marsanpulver och rör om, precis som man gör vaniljsås. Ställ den i kylen 10 minuter så den får tjockna till sig. Vispa grädden och vanillinsockret, den ska vara ganska lätt. Blanda in krämen med grädden väl.
 
Så här gör du marängsmörkrämen: Ta fram smöret och skär det i kuber så de hinner bli rumstemperade tills de ska användas. Separera äggulan och äggvitan och tillsätt äggvitan (äggulan ska alltså kastas!) i en bunke som tål värme. Blanda i socker och ställ skålen över ett vattenbad. Det är viktigt att skålen inte nuddar vattnet. Vispa på hög hastighet tills temperaturen visar 60 grader. (ca 10-15 minuter). Marängen kommer expandera under tiden och det är därför bra om man har en större bunke. Häll över marängen i en ny bunke och vispa på medelhög hastighet (7 av 10 har jag) tills bunkens nedre del är fingervarm, detta tar ca 5-10 minuter. Sänk hastigheten till medellåg (4 av 10 fungerar bra) och tillsätt en smörkub åt gången. En bra tumregel är att lägga i nästa när det gått 20 sekunder. När allt smör är i marängen ska det vispas ytterligare 5 minuter så den blir sådär härligt fluffig. Sist av allt ska den röda hushållsfärgen hällas i, rör om väl. Klart.
 
Så här monterar du tårtan: Skär bottnarna i 3 delar. "bottendelen" brukar jag köra som lock då denna är mest slät, så ett bra knep är att tänka upp-och-ner när man monterar. Plasta in en springform med plastfolie, gärna med massa överskott då tårtan ska kläs in i slutet. Lägg locket på botten av springformen, fyll det första lagret med jordgubbsmousse med ett jämnt lager. Lägg över "mitten-botten" och häll på nästa fyllning, glasskrämen, på med sista botten. Plasta in tårtan och ställ i kyl 30 min.
 
Så här spacklar du: Ta av plasten och använd gärna ett tårtstativ som snurrar för att underlätta spacklingen. Börja med sidorna och arbeta med lager på lager. Mellan varje lager ska den ställas in i kyl ca 20 minuter så den kan fästa sig och stelna. Jag brukar spackla 2-3 lager för att få den perfekta täckningen. När sidorna är tagna ska den vändas upp och ner för att spackla locket/ovansidan. Samma procedur här. När du känner dig nöjd får den gärna stå i kylen ytterligare en stund till innan ganachen ska på. Blir det något över går det fint att spritsa dessa på tårtan som garnering, precis så som jag har gjort.
 
Så här gör du Chokladganaché: Koka upp vispgrädde på svag värme. Tillsätt den hackade chokladen och rör om väl. Tillsätt en klick smör. Ibland får man tillsätta mer grädde beroende på hur tjock den önskas vara. När den svalnat något ska chokladen hällas i en spritser alternativt en kanna med pip. Sedan är det bara och leka med sidorna för att det ska rinna snyggt och sedan avsluta med locket. Låt den stelna i kylen innan garnering.
 
 
cake - glasskräm - jordgubbar med lime - jordgubbsmousse - jordgubbstårta