JULCHEESECAKE

Nu börjar det bli juletider och det börjar droppa in beställningar en efter en på juliga bakverk. Denna vecka har jag fått göra två stycken cheesecake med smak av vit choklad och riven apelsin. Mmmm, den är såå god! Förra julen bjöd jag jobbet på denna och den tog slut på bara några minuter. Jag är inte så förtjust i frysta cheesecake som blir som glass i konsistensen och då är denna perfekt. Den blir krämig och len i smaken och inte alls sådär isig som många frysta blir. 
 
 
 
Botten:
225 gram pepparkakor
70 gram degistivekex 
80 gram smält osaltat smör
 
Fyllning:
250 gram philadelphiaost
1 dl florsocker
1,5 tsk vanillinsocker
150 gram vit blockchoklad
3 äggulor
3 dl vispgrädde
3 äggvitor
 
Garnering:
Riven apelsin
 
Såhär gör du:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Använd gärna en köksassistent till att smula pepparkakorna och degistivekexen. När dom har smulats tillräckligt ska det smälta smöret tillsättas och röra om så att allt smör hamnar på smulorna. Tryck ut smuldegen i en springform, gärna 22 cm form, med en sked. 
2. Grädda i ugnen ca 8 minuter och låt den därefter svalna kallt i 30 minuter.
3. Smält blockchokladen på låg värme i en kastrull, den får absolut inte brännas. Ta bort den från plattan så den får svalna något.
4. Vispa ihop philadelphiaosten tillsammans med florsocker, vanillinsocker och äggulorna. 
5. Vispa upp grädden så den är lagomt fast och tillsätt den smälta chokladen i ostblandningen, därefter grädden. Rör om försiktigt.
6. Vispa äggvitorna så hårt att du kan vända skålen uppochned. och rör om försiktigt i smeten. (Ju mer du vispar, ju mer förstör du fluffet!)
7. Bred ut smeten på den avsvalnade botten. Riv apelsinskal och strö det på toppen av kakan och täck den sedan med Folie och ställ den i frysen ett par timmar, gärna över natten så den får stadga sig ordentligt. Ta fram den i rumstemperatur ca en halvtimme innan servering.
 
TIPS! Dekorera gärna med pepparkakor på toppen för en extra finish. Kakan kan frysas upp till 3 veckor. I kyl håller den 4 dagar om den är väl täckt med folie så ingen luft torkar ut den. 
 
 
cheescake - julcheesecake - vitchokladcheesecake