Blåbär & vanilj pannacotta

 
Detta recept räcker till 4 normalstora portioner i glas
 
6 dl vispgrädde
0,5 dl socker
1 vaniljstång
4 gelatinblad
1 dl halvtinade blåbär
1 tsk vaniljsocker
 
SÅHÄR GÖR DU PANNACOTTAN: Detta måste göras i två omgångar iochmed att pannacottan är uppdelad i två lager, som man inte vill ska blanda sig. Vi börjar därför med vaniljen - Koka upp hälften av grädden, sockret och vaniljstången. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter och krama därefter ur dom och tillsätt i blandningen.Vispa noggrant och ställ av den från plattan. När det har svalnat något hälls dom upp i glas och kyls ned i kylskåpet.
 
Börja gärna med nästa steg 2-3 timmar senare så att den första pannacottan har fått fästa sig först. Starta sedan med att mixa blåbären i en mixer så att det blir en slät purè. Är dom för frusna rekommenderas att köra dom snabbt i micron ett par sekunder innan. Blanda därefter i purén tillsammans med resterande ingredienser som kvarstår, dvs. hälften grädde, socker, vaniljstång och vaniljsocker. Blötlägg gelatinbladen på samma ivägagångsätt som den första och slutför proceduren på samma sätt. 
 
Efter ytterligare 3-4 timmar i kylen är dom serveringsklara och kan toppas med valfritt tillbehör.