LIKA DELAR - TÅRTBOTTEN

Tårtbotten tårtbotten och åter tårtbotten...Är det något som jag har svurit x antal gånger över så är det att göra just en tårtbotten. Det har runnit över i ugnen, sjunkit ihop, gått isär, jaa ni vet hur det kan vara vid bakning. Ett recept som jag aldrig har misslyckats med är just det här "receptet" som jag nu tänkte dela med mig av. Den blir god, saftig och hög, precis så som jag vill ha den.
 
 
I detta recept finns egentligen inga speciella gränser. Ju mer du har, dessto större blir den.
Första glaset: Jag har minimum 4 ägg (till en 20 cm form) och till en 26 cm form fungerar 7-8 ägg. 
Andra glaset: Fyll sockret till samma nivå som äggen. 
Tredje glaset: 1/3 potatismjöl, 1/3 kakao, 1/3 Potatismjöl, 2 tsk vanillinsocker och 1 tsk bakpulver till 4-5 ägg, (1,5 tsk bakpulver till 6-7 ägg.)
 
Vill man inte göra med choklad är det bara att välja bort kakaon och ta istället 2/3-delar vetemjöl och 1/3-del potatismjöl.
 
UGN: 175 GRADER TID: 35-60 MINUTER (SE TEXT UNDER)
Såhär gör du tårtbotten: Vispa ägg och sockret läääänge, minst 5 minuter! Den ska växa rejält och bli sådär ljusgul och fluffig. Sikta (!!!) försïktigt ner de torra ingredienserna och rör om försiktigt. Rör man för länge kan det resultera i en platt och torr tårtbotten. Smörj och bröa en vald springform och häll i. Smeten ska täcka strac över halva formen för att det inte ska rinna över. In i nedre delen av ugnen på 175 grader, 30-35 minuter för 4-5 ägg, 35-40 minuter för 6-7 ägg. Känn gärna med sticka för att inte riskera att det är rinnigt inuti. Låt den svalna i formen och plasta sedan in den väl. Det går lika bra att frysa den som att ha den över natten i rumstemp.
 
TIPS! Öppna ej ugnen under de första 20 minutrarna, dessa minutrar är dom viktigaste för kakans stabilitet. Öppnas ugnen innan finns det stor risk att kakan blir platt och det vill väl ingen bagare ha? Tiden varierar också beroende på hur hög den är och hur stor den är. Ta gärna ett stickprov när det har gått 35 minuter och håll ett extra öga därefter.
 
chokladtårtbotten - tårtbotten