Kladdkakecupcakes med karamellgömma

Mina kladdkakecupcakes blir mer och mer populära, både här hemma och i beställningsväg och fantasin flödar med olika idéer på dessa. Denna gång har jag gjort en karamellgömma i gropen i mitten för att sedan toppa med den lena espressofrostingen, mmm vilken hitt det blev!
 
 
 
KLADDKAKEMUFFINS
2 ägg
2 1/2 dl socker
2,5 tsk vanillinsocker
1/2 tsk bakpulver
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl vetemjöl
100 gram smör
 
UGN: 200 GRADER    TID: 8-10 MINUTER    ANTAL: 10-14 STYCKEN
SÅHÄR GÖR DU MUFFINSEN: Smält smöret i en kastrull eller i micro och låt det sedan svalna. Vispa ihop ägg och socker vitt och fluffigt med en elvisp eller hushållsassistent. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och använd gärna en sil när det ska hällas i smeten. Varva de torra ingredienserna tillsammans med det smälta smöret och rör om försiktigt. Fyll muffinsformarna till hälften och ställ in dom i mitten av ugnen 8-10 minuter. Dom kommer inte se klara ut när man väl tar ut dom men oooj så gott kladd det blir i slutändan. Låt dom svalna helt (gärna kylskåpskall) innan nästa steg...
 
KARAMELLSÅS CA. 3 DL
2,25 dl strösocker
3 msk vatten
50 g smör
1,25 dl vispgrädde
ca. 1/2 tsk flingsalt
 
SÅHÄR GÖR DU KARAMELLSÅSEN: Värm upp sockret och vattnet i en kastrull på medelvärme (den får INTE börja koka) Rör om varsamt med t ex. en slev. När sockret har lösts upp så ska värmen höjas så det börjar koka. Rör INTE om under kokning. Under kokningen kommer nyansen på sockret förändras och när den får en brunare nyans ska kastrullen ställas av från plattan. Är färgen ojämn: vicka på kastullen så det blandas runt. Tillsätt smöret och därefter vispgrädden. Ställ den på plattan igen och koka upp i någon minut. Ju längre du kokar desto hårdare blir såsen när den har svalnat. Tillsist kan du strö över saltet. Fyll såsen i t ex. en glasburk och förvara den gärna i kylskåpet till den blir någelunda kall innan den hälls på cupcakesen. Ha i ca 1 msk i gropen i cupcakesen och spritsa frostingen därefter rätt på.
 
ESPRESSOFROSTING
60 gram osaltat smör
125 gram philadelphiaost
1/2 dl kakao
1,5 tsk vanillinsocker
1 msk varm espresso
ca 250 gram florsocker
 
SÅHÄR GÖR DU FROSTINGEN: Vispa upp 60 gram osaltat och rumstempererat smör (OBS! viktigt att det är rumstemp, annars finns det risk för att frostingen skär sig) så att det blir fluffigt, ca 2 min. Tillsätt den kylskåpskalla Philadelphiaosten och vispa någon minut till. Häll sedan i kakao och vaniljsocker så att allt blandar sig, därefter den varma espresson. Nu är själva basen klar och nu återstår endast florsockret som ska göra den fast och lite sötare. När jag tillsätter florsocker kör jag egentligen inga direkta mått då jag istället gillar att smaka av den mellan omgångarna men på ett ungefär går det åt lite mindre än ett halvt paket florsocker. (500 grams) När frostingen blivit lagom söt och fast är det bra om den ställs i kylskåpet någon halvtimme innan det är dags att börja spritsa för att den inte ska vara för lös.
chokladcupcakes - cupcakes - karamellsås
2
Linda

Vilken fin blogg du har! Och så Goa bakverk du gör :)

Svar: Åh tusen tack <3
MalinsBakning.se

Linda

Vilken fin blogg du har! Och så Goa bakverk du gör :)