Strawberry dream cake

 
Är du en riktig sucker för jordgubbar så är denna tårta en dröm för dig, jag lovar! Tänk dig en blandning av ljus tårtbotten, mjukglasskräm, jordgubbsmousse med en jordgubbskompott som är toppat med marängsmörkräm och vitchokladganachè. Visst låter det helt underbart gott? Ja, det kan man säga att den var också.. Den smälte totalt i munnen och tårtan var slut inom 10 minuter...
 
Ljus tårtbotten
Se recept HÄR!
 
Mjukglasskräm
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver med äkta vaniljstång
1 tsk vaniljsocker 
3 dl grädde
 
Jordgubbskompott
400 gram tinade jordgubbar
1 dl socker
1/2 dl vatten
 
Jordgubbsmousse
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 msk marsanpulver med äkta vaniljstång
 
Marängsmörkräm
4 äggvitor
2,25 dl socker
250 gram smör 
 
Vit Chokladganaché
1 dl grädde
100 gram vit blockchoklad
en klick smör
några droppar röd karamellfärg
 
Så här gör du mjukglasskrämen: Blanda mjölk och marsanpulver och rör om, precis som man gör vaniljsås. Ställ den i kylen 10 minuter så den får tjockna till sig. Vispa grädden och vaniljsockret, den ska vara ganska lätt. Blanda in krämen med grädden väl. 
 
Så här gör du jordgubbskompotten: Kör de upptinade jordgubbarna tillsammans med de andra ingredienserna i en mixer så det blir en tjock "smoothie". Häll över i en kastrull och låt det koka upp på svag värme, låt den småputtra gärna i 2-3 minuter, ställ åt sidan.
 
Så här gör du jordgubbsmoussen: Blötlägg gelatinbladen under tiden i kallt vatten, ca 5 minuter. Fördela jordugbbskompotten i två bunkar, med lika delar. Den ena bunken ska nu användas till jordgubbsmoussen. Krama ur de blötlagda gelatinbladen och vispa fort in i jordgubbskompotten. Det är viktigt att kompotten fortfarande är varm så att gelatinbladen smälts ner. Låt den svalna helt i kylen, ca 1 timme.Vispa upp grädden ganska hårt tillsammans med marsanpulvret och blanda sedan ner den kylda jordgubbsåsen i grädden. Blanda väl så att det blir en jämn mousse. Ställ den gärna ytterligare 1 timme i kylen innan den ska användas på tårtan.
 
Så här gör du marängsmörkrämen: Ta fram smöret och skär det i kuber så de hinner bli rumstemperade tills de ska användas. Separera äggulan och äggvitan och tillsätt äggvitan (äggulan ska alltså kastas!) i en bunke som tål värme. Blanda i socker och ställ skålen över ett vattenbad. Det är viktigt att skålen inte nuddar vattnet. Vispa på hög hastighet tills temperaturen visar 60 grader. (ca 10-15 minuter). Marängen kommer expandera under tiden och det är därför bra om man har en större bunke. Häll över marängen i en ny bunke och vispa på medelhög hastighet (7 av 10 har jag) tills bunkens nedre del är fingervarm, detta tar ca 5-10 minuter. Sänk hastigheten till medellåg (4 av 10 fungerar bra) och tillsätt en smörkub åt gången. En bra tumregel är att lägga i nästa när det gått 20 sekunder. När allt smör är i marängen ska det vispas ytterligare 5 minuter så den blir sådär härligt fluffig.
 
Så här gör du den vita chokladganachén: Koka upp vispgrädde på svag värme. Tillsätt den hackade chokladen och rör om väl. Tillsätt en klick smör och ett par droppar karamellfärg. Ibland får man tillsätta mer grädde beroende på hur tjock den önskas vara. När den svalnat något ska chokladen hällas i en spritser alternativt en kanna med pip. Sedan är det bara och leka med sidorna för att det ska rinna snyggt och sedan avsluta med locket. Låt den stelna i kylen innan garnering.
 
Så här monterar du tårtan: Skär bottnarna i 3 delar. "bottendelen" brukar jag köra som lock då denna är mest slät, så ett bra knep är att tänka upp-och-ner när man monterar. Plasta in en springform med plastfolie, gärna med massa överskott då tårtan ska kläs in i slutet. Lägg locket på botten av springformen, fyll det första lagret med den överblivna jordgubbskompotten som du inte använde i jordgubbsmoussen, det ska vara ett tunt och jämt lager, häll sedan direkt på jordgubbsmoussen. Ställ i kyl gärna i 1-2 timmar innan nästa montering görs. Lägg över "mitten-botten" och häll på nästa fyllning, glasskrämen, på med sista botten. Plasta in tårtan och ställ i kyl 30 min.
 
Dekoration:
Vitchokladganachè
Rester från jordgubbskompotten
Färska Jordgubbar
 
 
cake - chokladganache - glasskräm - jordgubbsmousse - jordgubbstårta - tårta - tårtbotten
3
Hannah

Håller på att planerar vilken tårta jag vill ha på studenten och denna lät ju helt fantastisk!

Svar: Ooja, då skulle jag även ha färska skivade jordgubbar i mellan lagren för att få det lilla extra! Lycka till :)
MalinsBakning.se

Veronica Wallgren

Den ser verkligen helt fantastisk god ut! :)

Svar: Tack snälla du :)
MalinsBakning.se

Veronica, 22 år lever med panikångest & IBS.

Ser ju jättegott ut. :)

Svar: Tusen tack :)
MalinsBakning.se