Basrecept ljus tårtbotten

När man ska göra tårta är det en fördel att ha ett bra basrecept på bottnarna för annars tycker jag att hela tårtan blir förstörd oavsett hur goda fyllningar man har i. Denna blir hög, luftig och saftig. Den går även alldeles utmärkt att frysa in och att ha i kylskåpet i 2 dagar om man föredrar att förbereda en stund innan den ska ätas. Se bara till att skära den när kakan är kall, annars finns det risk för att den smular sönder sig.
 
 
INGREDIENSER:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vanillinpulver
 
UGN: 175 GRADER     TID: 40-45 MINUTER
GÖR SÅHÄR: Vispa ägg och socker riktigt poröst (minst 5 min!) Blanda de torra ingredienserna i en bunke så länge och rör om så alla mjölklumpar försvinner innnan den rörs i äggsmeten. Vänd försiktigt ner de torra ingredienser och se till att inte röra för mycket så fluffet försvinner. Smörj en rundad form, gärna en som är 23 cm och häll i smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen i ugnen ca 40-45 min. 
 
TIPS! Öppna inte ungnen under gräddning, detta kan riskera att kakan sjunker och tårtbottnarna blir mindre. Samma sak gäller vispningen, slarva inte med denna -kakan riskerar då att bli platt. Jag vet inte hur många gånger jag har stått och svurit för mig själv för att kakan sjunker efter ugnen, detta beror oftast på att jag tar ut kakan för tidigt ur ugnen eller något av de ovannämnda. Fastän den har fått färg på locket betyder det alltså inte att den är klar. Försök att ha den i minst 40 minuter för att undvika detta.
tårtbotten