Lyxig chockladtårta

I helgen var pappa på besök hos oss och då önskade han sig självklart en riktig chokladtårta och det fick han, såklart. Denna blev väldigt mäktig så på 4 personer var det endast en fjärde del uppäten. Tur jag har goda vänner som också älskar choklad så jag slapp kasta resten, haha!
 
 
 
Tårtbotten
Se recept HÄR!
 
Espressofrosting
60 gram rumstempererat osaltat smör
200 gram philadelphia ost
ca 4 dl florsocker
1 tsk vanillinsocker
1/2 dl kakao
1 msk espresso
 
Mjukglasskräm
2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
1 tsk vanillinsocker
3 dl grädde
 
Chokladfudge frosting
300 gram rumstempererat osaltat smör
200 gram mörk blockchoklad
ca 4 dl florsocker
1 tsk vanillinsocker
1 dl kakao
1 dl grädde
 
Så här gör du espressofrostingen: Vispa det rumstempererade smöret fluffigt. Tillsätt den kylskåpskalla philadelphia osten och vispa tills det blir en jämn kräm. Sikta de torra ingredienserna och tillsätt tillslut Espresson. Här får man smaka av med jämna mellanrum för att få den perfekta smaken och konsistensen. Upplevs den fortfarande för lös, tillsätt mer florsocker, är den i tillägg för söt - ställ in den en liten stund i kylskåpet före användning.
 
Så här gör du mjukglasskrämen: Blanda mjölk och marsanpulver och rör om, precis som man gör vaniljsås. Ställ den i kylen 10 minuter så den får tjockna till sig. Vispa grädden och vanillinsockret, den ska vara ganska lätt. Blanda in krämen med grädden väl.
 
Såhär gör du chockladfudge frostingen: Smält chokladen på låg värme i en kastrull.(OBS! den får absolut inte bränna!) Ställ den åt sidan och låt den bli rumstemeratur. Vispa sålänge det rumstemperade smöret fluffigt och sikta försiktigt i de torra ingredienserna. Även här är det inte exakta mått på florsockret, allt beror på hur fast du önskar ha den. Tillsätt den smälta chokladen och rör så att allt blandar sig väl. Vispa grädden vid sidan om så den blir fast och häll den över chokladfudgekrämen. När allt är ordentligt blandat är den klar. Låt den stå framme fram till spackling då den blir smidigast att jobba med.
 
Så här monterar du tårtan: Skär bottnarna i 3 delar. Bottendelen brukar jag köra som lock då denna är mest slät, så ett bra knep är att tänka upp-och-ner när man monterar. Plasta in en springform med plastfolie, gärna med massa överskott då tårtan ska kläs in i slutet. Lägg locket på botten av springformen, fyll det första lagret med mjukglasskräm med ett jämnt lager. Lägg över "mitten-botten" och häll på nästa fyllning, espressofrosting, på med sista botten. Plasta in tårtan och ställ i kyl 30 min innan det är dags för spackling...
 
Så här spacklar du: Nu har tårtan stadgat sig och det är dags att klä av den både plastfolien och springformen. Denna chokladfudge frosting är väldigt lätt att arbeta med då den täcker väldigt bra så här gjorde jag endast 2 lager. Börja med sidorna och spackla gärna med "degskrapa". När du är nöjd med sidorna är det dags att vända tårtan upp och ner och även spackla locket. För att göra dessa cirklar som jag har gjort använde jag mig av en sked och drog runt kakan. Ett tips är att ha en snurrtårtbotten så man inte kör fast.
 
Till denna tårta har jag använt mig av en 24 cm springform. 
 
 
 
chokladfudge - chokladtårta - espressofrosting