Beställning: Födelsedagstårta

Idag fick jag äran att baka en födelsedagstårta till en av mina närmaste vänners barn som snart i dagarna fyller 5 år. Den stora tjejen önskade sig rinnande choklad och jordgubbar så detta fick det såklart bli. Jag körde på väldigt snälla smaker eftersom det skulle passa till barnen men den gick även hem till de vuxna som mmm:ade förfullt vid köksbordet.
Bilderna har födelsedagsbarnets mamma Madeleine tagit åt mig, hon är en helt otrolig fotograf (och vän såklart!) och kan verkligen fånga det bästa i en bild.

I denna tårta har jag använt mig av chokladtårtbotten, recept på detta hittar du HÄR!
Jordgubbsmousse
200 gram frysta jordgubbar
2 msk socker
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 msk marsanpulver
Oboyfluff
3 dl grädde
0,75 dl Oboypulver
1 msk marsanpulver
Marängsmörkräm
4 äggvitor
2,25 dl socker
250 gram smör
Chokladganaché
1 dl grädde
100 gram mörk blockchoklad
en klick smör
Garnering
Mini oreokakor
Glassrån
Blåbär
Såhär gör du jordgubbsmoussen: Blötlägg gelatinen i kallt vatten och låt dom ligga där i 5 min. Mixa de tinade jordgubbarna med en stavmixer alt. blender så att det blir en puré. Häll det därefter i en kastrull och koka upp tillsammans med sockret. Låt det koka i 2 minuter och ställ sedan av den från plattan, vispa i de urkramade gelatinbladen. För att det inte ska ta allt för lång tid innan purèn blivit kall går det bra att ställa in den i frysen ca 30 minuter. Under tiden den svalnar ska grädden tillsammans med marsanpulvret vispas upp. När purèn blivit någelunda kall ska detta blandas ihop till en härlig mousse och sedan ställas in i kylskåpet 4-5 timmar.
Såhär gör du Oboyfluffet: Vispa grädden så den blir på gränsen fast, tillsätt oboypulvret och marsanpulvret och vispa nån minut till så att den blir helt fast. Ställ i kylskåpet minst 15 minuter innan den bres på tårtan.
Så här gör du marängsmörkrämen: Ta fram smöret och skär det i kuber så de hinner bli rumstemperade tills de ska användas. Separera äggulan och äggvitan och tillsätt äggvitan (äggulan ska alltså kastas!) i en bunke som tål värme. Blanda i socker och ställ skålen över ett vattenbad. Det är viktigt att skålen inte nuddar vattnet. Vispa på hög hastighet tills temperaturen visar 60 grader. (ca 10-15 minuter). Marängen kommer expandera under tiden och det är därför bra om man har en större bunke. Häll över marängen i en ny bunke och vispa på medelhög hastighet (7 av 10 har jag) tills bunkens nedre del är fingervarm, detta tar ca 5-10 minuter. Sänk hastigheten till medellåg (4 av 10 fungerar bra) och tillsätt en smörkub åt gången. En bra tumregel är att lägga i nästa när det gått 20 sekunder. När allt smör är i marängen ska det vispas ytterligare 5 minuter så den blir sådär härligt fluffig.
Så här gör du Chokladganaché: Koka upp vispgrädde på svag värme. Tillsätt den hackade chokladen och rör om väl. Tillsätt en klick smör. Ibland får man tillsätta mer grädde beroende på hur tjock den önskas vara. När den svalnat något ska chokladen hällas i en spritser alternativt en kanna med pip. Sedan är det bara och leka med sidorna för att det ska rinna snyggt och sedan avsluta med locket. Låt den stelna i kylen innan garnering.
Hittade hit genom Madeleines blogg och kommer absolut tillbaka. Vad duktig du är! Ska testa ditt kladdkakerecept. Har också haft många olika under åren men på sista tiden har jag inte hittat något jag varit helt nöjd med.